zbiór wartości funkcji
Milva: Zbiorem wartości funkcji y=−2x2+12x+1 jest:
a)(−∞;19>
b)(−∞;1>
c)R
d)<1;∞)
Robiłam to zadanie chyba już 4 razy i ani razu nie wyszedł żaden z podanych wyników. Mi
wychodzi (−∞;−112> (przy zaokrągleniu √152 do 12).
24 lut 10:32
24 lut 10:38
Bogdan:
| | −12 | |
xw = |
| = 3, yw = −2*32 + 12*3 + 1 = 19 |
| | −4 | |
albo y
w = c − a*x
w2 = 1 + 2*3
2 = 19
| | b | |
albo yw = c + |
| *xw = 1 + 6*3 = 19 |
| | 2 | |
24 lut 10:50
Milva: A co to za wzory na yw, Bogdan? Ja uczyłam się wzoru, który podał 5−latek, te pierwszy raz na
oczy widzę.
24 lut 11:49
5-latek: Tak wlasnie myslaem ze nie pokazli w szkole
24 lut 11:58
Bogdan:
1) y
w = f(x
w) = ax
w2 + bx
w + c
| | −Δ | | 4ac − b2 | | 4ac | | b2 | |
2) yw = |
| = |
| = |
| − a* |
| = c − a*xw2 |
| | 4a | | 4a | | 4a | | 4a2 | |
| | −Δ | | 4ac − b2 | | 4ac | | b | | −b | | b | |
3) yw = |
| = |
| = |
| + |
| * |
| = c + |
| *xw |
| | 4a | | 4a | | 4a | | 2 | | 2a | | 2 | |
Uczenie się polega nie tylko na przyswojeniu informacji otrzymanych np. w szkole, ale
także na ich samodzielnym przetwarzaniu i wyciąganiu wniosków
24 lut 12:15
Eta:
24 lut 21:32