Teoria
Niunio: Mam pytanie teoretycznie, mianowicie:
Kiedy mnoży się przez kwadrat mianownika? Nie wiem kiedy sie to robi dokładnie.
Jesli ktos by mogl to najlepiej naprzykladzie podac .
Pozdrawiam i życzę Bożego dnia
24 lut 10:10
J:
nie do końca wiem, o co Ci chodzi ... ale np:
| 2x −1 | |
| = 4 , gdy x ≠ 0 mnozymy obustronnie przez x2 : ⇔ x2(2x−1) = 4x2 |
| x2 | |
24 lut 10:31
J:
... no oczywiście: ⇔ 2x − 1 = 4x2
24 lut 10:31
5-latek: Witaj
J
Tak czysto teoretycznie to moze bardziej chodzi o przemnozeniu przez kwadrat mianownika w
nierownosciach zeby nie dostac mnozenia przez liczbe ujemna (bo wtedy zmieni sie zwrot
nierownosci
Co o tym myslisz ?
24 lut 10:36
Niunio: a jak mamy nierówność
to też mnoże przez kwadrat mianownika? NIe ma na to jakies złotej zasady kiedy się mnozy przez
kwadrat mianownika?
24 lut 10:38
Niunio: zły znak postawiłem miało by c ≥
24 lut 10:40
5-latek: | | x3−5 | |
Chciales pewnie napisac tak |
| >0 |
| | x | |
Mozesz wtedy pomnozyc przez kwadrat mianownika obie strony nierownosci przy zalozeniu z ex nie
rowna sie 0 i wtedy dostaniesz x(x
3−5)>0
Jesli masz nierownosci wymierne to mozesz zmainic iloraz na iloczyn dlatego ze znak ilorazu
jest taki sam jak iloczynu
| W(x) | |
| >0 to W(x)*P(x)>0 tak samo dla pozostalych zwrotow nierownosci |
| P(x) | |
Teraz co do Twojego ostatniego rownania
| x3−5 | |
| zalozenie ze x niwe rowna sie 0 |
| x | |
Teraz pytanie . Kiedy wyrazenie wymierne =0 jesli nie wolno dzielic przez 0?
24 lut 10:49
Qulka: mnożenie przez kwadrat mianownika to czynność o której nie mówią a każą się nauczyć regułki ze
| L | |
| ≤≥ 0 to to samo co L•M ≤≥0 |
| M | |
24 lut 12:39