Wyrażenia algebraiczne, równania i nierówności. Poziom rozszerzony.
Cezarr7: Cześć! Przygotowuję się do matury i mam problem z paroma zadankami, pomożecie?
Zadania pochodzą z książki Andrzeja Kiełbasy "Matura z Matematyki 2012, 2013, 2014 poziom
podstawowy i rozszerzony część I" Prosiłbym o ile to możliwe o dokładne rozpisanie, tak żebym
zrozumiał

Odpowiedzi z tyłu książki nie podam aby nikt się nie sugerował

A więc:
z 1.16 Znajdź pierwiastki wielomianu W(x) i określ ich krotność.
c) W(x) = (x+1)
5 + (x+1)
4
z 1.17 Rozwiąż nierówność.
j) x
4 − 5x
2 + 4 > 0
k) x
3 + 6x
2 + 11x + 6 > 0
z 1.19 Sprowadź do najprostszej postaci wyrażenie.
| | k − 1 | | 2k | |
c) |
| * |
| |
| | k2 + k | | k2 − 1 | |
z 1.20 Rozwiąż równanie.
| | 3 | | x | | 11 − x | |
l) |
| + |
| = |
| |
| | x2 − 1 | | x−1 | | x+1 | |
Mam nadzieję, że czytelnie to zapisałem

Szukałem w google ale nie znalazłem rozwiązań do
tych przykładów, za każdą odpowiedź z góry dziękuję
24 lut 10:05
Bogdan:
c) (x + 1)2 przed nawias
j) Δ = .., x2 = ... lub x2 = ...
k) poszukaj pierwiastków wielomianu wśród dzielników liczby 6
c) rozkład na czynniki wyrażeń w mianownikach,
l) założenie i potem przemnożenie równania przez wspólny mianownik.
24 lut 10:09
Tadeusz:
1) wyłącz (x+1)4
W(x)=(x+1)4(x+1+1)
W(x)=(x+1)4(x+2) masz pierwiastki i masz krotności
24 lut 10:09
Bogdan:
A przy okazji Cezarr7 − rozwiązań nie szuka się poprzez google, a w swoim rozumie
24 lut 10:19
Cezarr7: Ehh, Bodgan dzięki za odpowiedź, bo bym nie wiedział gdzie szukać... Tak więc wyjaśnię.
Rozwiązuję zadania, metodami tymi lub podobnym co wypisałeś. Większość przykładów robię bez
większych problemów i wyniki są dobre. Ale przy tych przykładach ciągle popełniam gdzieś błąd
i mam złe wyniki, tak więc alfo i omego daruj sobie takie komentarze (internety takie
polskie). Poprostu mam nadzieję, że ktoś to rozwiązywał bądź umie rozwiązać i mi pomoże, bo
nikt wcześniej (albo google nie umie znaleźć) nie miał takich problemów. A Twoje podpowiedzi
znałem i jakoś mi nie pomogły.
Tadeusz dzięki! Teraz zrozumiałem

Pozdrawiam.
24 lut 11:01
Bogdan:
| | 5 − 3 | | 5 + 3 | |
x4 − 5x2 + 4 > 0, Δ = 9, x2 = |
| = 1 lub x2 = |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
(x
2 − 1)(x
2 − 4) > 0 ⇒ (x − 1)(x + 1)(x − 2)(x + 2) > 0
i co tu trudnego?
24 lut 11:06
Saris: Jeśli takie podpowiedzi Ci nie pomogły, to problemem nie jest metoda, tylko rachunki ^^.
24 lut 11:07
Bogdan:
a to też trudne? rozkład na czynniki: k
2 + k = k(k + 1), k
2 − 1 = (k − 1)(k + 1)
| k − 1 | | 2k | | 2 | |
| * |
| = |
| |
| k(k + 1) | | (k − 1)(k + 1) | | (k + 1)2 | |
24 lut 11:10
5-latek: Ach Cezarr Wlasnie takim komentarzem zamknales sobie droge do pomocy przy rozwiazywaniu
tych zadan przez Bogdana
A to wielka szkoda bo to z tego co wiem nauczyciel matematyki
24 lut 11:12
Cezarr7: @Bogdan − Trudne nie trudne, teraz widzę gdzie robiłem błąd. Dzięki.
@5−latek − Może zamknąłem, ale naprawdę nie lubię złośliwych komentarzy, zwłaszcza kiedy nic
takiej osobie nie zrobiłem (nawet nie jej nie znam).
@Saris − wiem

tylko gdy robisz to i któryś raz Ci wychodzi błąd (nawet głupi) to potem
ciężko go samemu zauważyć.
24 lut 11:26
PW: Jeżeli nie nauczyli Cię rodzice, nie nauczyła szkoła, to czasem dobrze jest dostać kopa od
obcego człowieka, żeby dzidzi zrozumiało, że najważniejsza jest samodzielność.
24 lut 13:48
Cezarr7: @PW − Napewno Ty do wszystkiego dochodziłeś sam, bez pomocy innych. Napewno. Nie wiem czemu
niektórzy zakładają, że wrzucam tu zadania, bez wcześniejszej próby ich samodzielnego
rozwiązania (osobiste doświadczenia)?
Idąc tym tokiem rozumowania, po co w ogóle to forum jest, skoro spytać nie można.
Prosiłbym powstrzymać się od dalszych of−topów i osobistych docinek czy złośliwych komentarzy.
Pozdrawiam.
24 lut 19:44
PW: Jasne. Skoro już tak się domyślasz, to potwierdzę − umiem tylko to, do czego doszedłem własną
pracą (korzystając oczywiście z książek, lekcji, wykładów, ale samodzielnie). Nigdy nie
korzystałem z pomocy innych ludzi, a najwięcej nauczyłem się tłumacząc tym innym.
Komentarzom się nie dziw − zadania o które pytałeś są banalne.
24 lut 20:18