.
Saris: Dana jest prosta l :
3x −2y +z = 3
x −2z = 0
oraz płaszczyzna π1 : x + y + z + 8 = 0.
Znajdz równanie ogólne płaszczyzny π zawierajacej prosta l i prostopadłej do płaszczyzny π1.
Zbadaj wzajemne połozenie prostej l i krawedzi k przeciecia sie płaszczyzn i π1.
l:
x=2t
y=−3/2+7/2t
z=t
v=[2, 7/2, 1]
n1=[1, 1, 1]
n = n1 x v = [5/2, −1, −3/2]
π: Ax+By+Cz+D=0
5/2x−y−3/2z+D=0
niech P=(0,−3/2,0)
D=−3/2
π: 5x−2y−3z−3=0
k:
5x−2y−3z−3=0
x + y + z + 8 = 0
⇔
x=s
y=−21−8s
z=13+7t
l=k:
2t=s
−3/2+7/2t=−21−8s
t=13+7s
t=−1
s=−2 ⇒ l i k przecinają się. (1)
vk=[1,−8,7] i vl=[2,7/2,1] są liniowo niezależne, więc nie są równoległe (2)
z (1)(2) proste l i k przecinają się w jednym punkcie (−2, −5, −1)
Dobrze? Można szybciej?
24 lut 02:03
Qulka: nie wiem czy można szybciej ale dobrze poza drobną literówką przy prostej k ...z=13+7s którego
to s już później używasz jak trzeba
24 lut 02:22
Saris: 
Dziękuje.
24 lut 11:00