podaj miare kąta
alex: 1GA) Podaj miare kąta nachylenia do osi OY prostej k określonej równaniem jeżeli:
a) k:y=x−2
b)k:y+√3+3=0
c)k:y=√3/3x+12
d);:y=−x+14
24 lut 00:42
5-latek:

Narysowalem prosta y=x−2
teraz sie zastananwiam ktory to mialby byc kąt alfa czy beta ?
24 lut 01:16
Qulka: to ten sam kąt

w obu przypadkach 45°
24 lut 01:24
5-latek: Chociaz jesli kąt nachylenia tej prostej do osi OX=45stopni to do osi OY bedzie 90−45 =45
stopni (czy dobrze mysle ?
24 lut 01:26
Qulka: tak
24 lut 01:27
5-latek: Juz widze ze tak

A teraz trzeba isc spac
24 lut 01:28
Eta:
y=x−2 a=1 ⇒ a=tgα tgα=1 ⇒
α=45
o
y= −x−4 a= −1 tgα= −1 ⇒ α= 180
o−45
o=
135o
24 lut 01:28
5-latek: Dobranoc
Qulka
24 lut 01:28
5-latek: Dobranoc
Eta
24 lut 01:29
Eta:
24 lut 01:30
Qulka: Eta

w poleceniu jest do prostej OY
24 lut 01:35