pomorze ktoś
Krzychu: 4. Adam, Krzysztof i Michał wyjechali nad morze i przez trzy dni chodzili na piesze wycieczki.
Pierwszego dnia przeszli dwukrotnie więcej kilometrów niż trzeciego dnia. Drugiego dnia
pokonali o 3km mniej niż pierwszego dnia. Ile km przeszli każdego dnia, jeżeli w ciągu tych
trzech dni przebyli 37 km ?
24 lut 00:29
Janek191::
x − trasa przebyta III dnia
2 x − trasa przebyta I dnia
2 x − 3 − trasa przebyta II dnia
Razem przeszli
2 x + ( 2 x − 3) + x = 37
5 x − 3 = 37
5 x = 40 / : 5
x = 8
−−−−−−−
2*8 = 16
−−−−−−−−
16 − 3 = 13
−−−−−−−
Odp. Chłopcy przeszli pierwszego dnia 16 km, drugiego dnia 13 km i trzeciego dnia 8 km.
24 lut 07:09
Janek191::
Pisze się " pomoże ktoś ? ", bo pomagać
24 lut 07:14