Odcinek AC zawarty jest w prostej o równaniu =0,2x-4. wyznacz równianie prostej
alex: Odcinek AC zawarty jest w prostej o równaniu =0,2x−4. wyznacz równianie prostej w której
zawarta jest wysokość BD trójkąta ABC jeśli wiadomo, że B=(−2,8)
23 lut 23:23
Janek191::
| | 1 | |
y = 0,2 x − 4 = |
| x − 4 |
| | 5 | |
Prosta prostopadła do danej ma równanie
y = − 5 x + b i ma przechodzić przez punkt B = ( − 2; 8), więc
8 = −5*(−2) + b
8 = 10 + b
b = − 2
zatem
y = − 5 x − 2 − równanie szukanej prostej BD

==========
24 lut 07:35