| −3x | ||
4. Dane jest wyrażenie wymierne W(x) = | . Wyznacz wartość tego wyrażenia dla x = √3 | |
| x+5 |
AD 1.
W (x) = x3 − 4x2 + x − 4 = x2 (x − 4) + 1 (x − 4) = (x2 + 1)(x − 4) = (x + 1)(x − 1)(x − 4)
Czy dobrze
AD 2.
W(x) = 2x3 − 3x2 +mx − 3 = 2*33 − 3*32 + 3x − 3 = 54 − 27 + 3x − 3 = 3x − 24
x = 8 Dobrze
AD 3.
Nie wiem...
AD 4.
| −3x | −3* p3 | p3 5 | −3p3 − 15p3 | |||||
W(x) = | = | * | = | |||||
| x+5 | p3 +5 | p3 5 | 8 |
| 1 | ||
x2 = − | ||
| 3 |
| 1 | ||
Postać iloczynowa wynosi y = −3(x−1)(x+ | ) | |
| 3 |
| −3√3 | −3√3(√3−5) | −9 +15√3 | |||
= | = | = | |||
| √3+5 | (√3+5)(√3−5) | 3−25 |
| −9 +15√3 | ||
| −22 |