wielomiany
Janusz: Wyznacz zbiory A ∩ B oraz A \ B, jeśli:
A={x∊R: 2x4+7x3+8x2+3x≥0} i B={x∊R:x5+x4−3x3>x2−2x}
Wyszło mi, że w A x∊<−3/2;−1>∪<0;∞) a w B jakieś głupoty, a zrobiłem tak:
B=x5+x4−3x3−x2+2x>0
x3(x2+x−3)−x(x−2)>0
x=0 x2+x−3=0 x=2
Δ=1+12=13... x1, x2...(złe)
Może ktoś poprawić?
23 lut 23:05
5-latek: x5+x4−3x3−x2+2x>0
x(x4+x3−3x2−x+2)>0
x=0 x4+x3−3x2−x+2=0 W(1)=0 wiec podziel go przez (x−1) i dalej az dostaniesz trojmian
kwadratowy a wtedy juz latwo dalej rozkaldac
23 lut 23:24
Janusz: a rozwiazanie to pozniej x=0 i to co mi wyjdzie z tego trojmianu?
23 lut 23:27
Janusz: i z ciekawości: dlaczego tak jak zrobiłem jest źle?
23 lut 23:28
Qulka: bo jak Twój nawias nawet będzie zero to całe wyrażenie niekoniecznie

trzeba doprowadzić do postaci (..)•(...)•(..)=0 a nie (..)•(.. )
+(...)•(..)=0
23 lut 23:32
Janusz: wyszło mi, że w B = x∊(−2;−1) ∪ (0;
∞), A = x∊<−3/2;−1>∪<0;
∞)
A∩B=<−3/2;−1) ∪ (0;
∞), źle

te zbiory dobrze wyznaczyłem?
23 lut 23:40
Janusz:
24 lut 19:29
Janusz: pomoże ktoś?
24 lut 23:02
25 lut 01:50
pigor: ... ,
B: x
5+x
4−3x
3 > x
2−2x ⇒
x(x
4+x
3−3x
2−x+2) >0
ale x
4+x
3−3x
2−x+2= x
4−x
3+2x
3−2x
2−x
2+x−2x+2=
= x
3(x−1)+2x
2(x−1)−x(x−1)−2(x−1)=
(x−1)(x
3+2x
2−x−2) =
ale x
3+2x
2−x−2= x
3−x
2+3x
2−3x+2x−2= x
2(x−1)+3x(x−1)+2(x−1)=
=
(x−1}(x
2+3x+2)= (x−1)
(x+1)(x+2) , zatem
x(x−1)2(x+1)(x+2) >0 ⇒
B=(−2;−1) U (0;1) U (1;+∞),
oraz
A= <− 32;−1> U < 0;+∞) , więc
A∩B= < −
32;−1) U (0;1) U (1;+
∞) ;
A \ B= {−1, 0,1} . ...
25 lut 02:04
Qulka: sprawdzałeś A czy przepisałeś

bo wolfram ma inne zdanie
25 lut 02:09
pigor: .., A wyszło mi takie samo, chyba, że
sprawdzisz, bo ja już mówię Wam dobranoc ...
25 lut 02:14
Qulka: w −1 jest podwójny pierwiastek
25 lut 02:24
pigor: ..., chyba umknęło mi to,a więc jeszcze raz
np. tak :
A: 2x
4+7x
3+8x
2+3x= 2x
4+4x
3 +2x
2 + 3x
3+6x
2+3x =
= 2x
2(x
2+2x+1) + 3x(x
2+2x+1)= (x
2+2x+1) (2x
2+3x)=
= 2x(x+1)
2(x+
32) ≥ 0 ⇔
x∊ (−∞; −32 > U {−1} U < 0;+∞)...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
... i wszystko jasne; dzięki ,dalej niech już ...
25 lut 16:07
Janusz: dzieki wielkie
26 lut 20:26
Janusz: pigor, a mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jak sie robi przekształcenia w tym momencie
(x2+2x+1) (2x2+3x)= 2x(x+1)2(x+32)
jest na to jakiś sposób czy trzeba wymyślić?
26 lut 21:09
Janusz: i jak narysować np. a na wykresie? bo niby w −1 powinno się odbić bo parzysta krotność, ale
wtedy się przedział nie zgadza
26 lut 21:14
Janusz: rysowanie juz jasne, niepotrzebnei zaznaczylem 1 na osi, ale to przekształcanie jakbym umiał
robić to byłoby super
26 lut 21:24
pigor: ..,. no to tak :
(x
2+2x+1) (2x
2+3x)= (2x
2+3x) (x
2+2x+1) i przed nawias 2x, to =
= 2x(x+
323) (x
2+2*1*x+1
2)= 2x(x+
32) (x+1)
2 . ...
26 lut 23:29