Potęgowanie
Joe: Oznaczmy liczbę naturalną dodatnią jako n. Uzasadnij, że liczba 9n można zapisać w postaci
sumy trzech kwadratów liczb całkowitych dodatnich.
23 lut 22:33
ICSP: Dla n parzystego teza oczywiście zachodzi. Wystarczy wziąć liczby 9n/2 , 0 , 0
Dla n nieparzystego mamy : n = 2k + 1 , k = 0 , 1 , ...
9n = 92k + 1 = 4 * 92k + 4 * 92k + 92k = (2 * 9k)2 + (2 * 9k)2 + (9k)2
23 lut 22:55
ICSP: Oczywiście nie doczytałem słowa
dodatnich 
Jednak rozkład podany przy liczbach nieparzystych można bardzo łatwo uogólnić na całe zadanie:
9
n = 3
2n = 3
2n − 2 * 3
2 = 3
2n − 2 * 9 =
= 4 * 3
2n − 2 + 4 * 3
2n − 2 + 1 * 3
2n − 2 =
= (2 * 3
n − 1)
2 + (2 * 3
n − 1)
2 + (3
n − 1)
2 =
= a
2 + a
2 + b
2 gdzie a,b ∊ Z
23 lut 23:15