Wyjaśni, narysuje ktoś? :)
Kindereeek: Mógłby ktoś mi to narysować? PROSZEE (no i troszkę naprowadzić bo nwm jak sie liczy długosc
łuku w tym konkret. zadaniu <wzór generalnie znam>)
Wierzchołki trójkąta ABC należą do okręgu. Miary dwóch kątów trójkąta ABC wynoszą: |<A|=105 st.
|<B|=30 st. Oblicz stosunek długości odcinków tego okręgu wyznaczonych przez punkty ABC.
23 lut 22:26
Kindereeek: :(
23 lut 23:58
Qulka:

a:b:c = 2α:2β:2γ = α:β:γ
24 lut 00:08
pigor: ... , zauważyłem, że jeśli dorysuję sobie AD⊥ BC , to
otrzymam 2 Δ−ty o kątach 30
o,60
o, 90
o i 45
o,45
o,90
o, wtedy, gdy
|AD|=x ⇒ |AB|=2x, |BC|= x
√3+x, |AC|= x
√2, zatem szukany
stosunek
to np.
|AB| : |BC| : ||AC| = 2x : (1+
√3)x :
√2x =
2 : (1+√3) : √2 . ...
24 lut 00:22
pigor: ... o

, to ja znalazłem stosunek długości cięciw,
a nie łuków okręgu czyli źle zrozumiałem

, choć ...
24 lut 00:27