planimetria
Kinia: Jeej, jeszcze takie dziwne zadanie znalazłam : Dany jest trójkąt ABC, w którym |AB| =12, |BC|=5
i |AC|=11. Na boku AB wybrano punkt D tak, że |DC|=|BC|. OOblicz, w jakim stosunku punkt D
podzielił bok AB.
Nie mam pojęcia jak to zrobić. Siedzę nad tym juz chwilę i zero pomysłów.
23 lut 22:10
Kinia: Any ideas? Jakieś pomysły?
23 lut 22:22
chcezapomniec: a twierdzenie cosinusów Co coś mówi? Jeśli tak, to policz cos∡B , a potem już sobie ładnie
policzysz DB, bo DBC jest trójkątem równoramiennym
23 lut 22:28
Kinia: Okej, spróbuję zrobić według zaleceń, dzieki
23 lut 22:29