trygonometria
Bounty: Udowodnij , że jeśli α i β są kątami ostrymi pewnego trójkąta prostego to sin2α+sin2β=4sinαsinβ
23 lut 22:06
chcezapomniec: ⇔sin2α+sin2α=4sinαcosα⇔2sin2α=4sinαcosα⇔2sin2α=2sin2α
23 lut 22:17
pigor: ..., udowodnij , że jeśli α i β są kątami ostrymi
pewnego trójkąta prostokątnego to
sin2α+sin2β = 4sinαsinβ.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z własności kątów i ich funkcji w Δ prostokątnym np. tak :
L=
sin2α+sin2β=2sin(α+β) cos(α−β)=2sin90
o(cosαcosβ+sinαsinβ)=
= 2cosαcosβ + 2sinαsinβ = 2sinβsinα + 2sinαsinβ =
4sinαsinα= P.
23 lut 22:34
Bounty: Dziękuję
23 lut 22:59