analityczna
Zuzka: Proszę o sprawdzenie
Wyznacz na osi OY taki punkt C, aby trójkąt o wierzchołkach A(0,0), B(4,2) i C był trójkątem
prostokątnym. Rozpatrz dwa przypadki.
AB= √20
BC = √y2+4y+20
AC=√y2+2y
1) y= −20
2) y1= −3
y2=0
23 lut 22:05
Zuzka: pomoże ktoś?
23 lut 22:13
Janek191::
1)
C = ( 0 ; 2)
23 lut 22:19
Metis:
23 lut 22:20
Janek191::
2) C = ( 0 ; 10)
23 lut 22:22
Zuzka: tak, ale z obliczen tak nie wychodzi
23 lut 22:24
Zuzka: 1) AC2=AB2+BC2 i wychodzi y = −20
2) AB2=BC2+AC2
23 lut 22:27
Janek191::
Wychodzi:
C = ( 0; y)
A = ( 0; 0) B = ( 4; 2)
więc
I A B I2 = 42 + 22 = 20
I AC I2 = y2
I BC I2 = ( (0 − 4)2 + ( y − 2)2 = 16 + y2 − 4y + 4 = 20 + y2 − 4y
Z tw. Pitagorasa:
I AB I2 + I BC I2 =I AC I2
czyli
20 + 20 + y2 − 4 y = y2
40 = 4 y
y = 10
C = ( 0 , 10)
=========
23 lut 22:31
Janek191::
I gdzie ta Zuzka

?
23 lut 22:39
Zuzka: faktycznie, wkradł się jeden błąd rachunkowy wcześniej, dzięki za sprawdzenie
23 lut 22:41