Ile wielomian ma pierwiastków?
luk: Dany jest wielomian W(x)=x3 − 4√2*x2 + 10x − 4√2
1) Ile rożnych pierwiastków ma ten wielomian?
23 lut 22:03
Janek191::

W'(x) = 3 x
2 − 8
√2 x + 10
Δ = 128 − 4*3*10 = 128 − 120 = 8
√Δ = 2
√2
| | 8√2 + 2√2 | | 5 | |
x2 = |
| = |
| √2 |
| | 6 | | 3 | |
oraz
W ''( x) = 6 x − 8
√2
więc
W ''( x
1) < 0 − funkcja ( wielomian W ) ma maksimum lokalne
W
max = (
√2)
3 − 4
√2*2 + 10
√2 − 4
√2 = 2
√2 − 8
√2 + 6
√2 = 0
i
| | 5 | |
W '' ( x2) = 6* |
| √2 − 8√2 = 10√2 − 8√2 = 2√2 > 0 − wielomian W ma |
| | 3 | |
minimum lokalne W
min < 0
Odp. Ten wielomian ma dwa różne pierwiastki.
24 lut 07:52
Gray: Można i tak: ponieważ W(√2}=W'(√2)=0 oraz W"(√2)≠0 zatem W ma dwa różne pierwiastki
rzeczywiste (jeden podwójny).
24 lut 08:01