matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o rozwiązanie
Michał:
Korzystając z definicji pochodnej oblicz pochodną funkcji f(x) =
3
√
x
w punkcie x = 1
f(1+h)− f(1)
3
√
x+h
−
3
√
x
lim
x
→
1
= lim
x
→
1
=
h
h
(
3
√
x+h
−
3
√
x
)*(
3
√
x+h
+
3
√
x
)
= lim
x
→
1
h*(
3
√
x+h
+
3
√
x
)
nie wiem czy dobrze
23 lut 21:57
Krzysiek:
mieszasz w tym wzorze, licząc z 'h' powinieneś mieć h→0 popatrz na ten przykład:
https://matematykaszkolna.pl/strona/364.html
23 lut 22:01
bezendu:
Krzysiek rzucisz okiem na moje zadanie ?
23 lut 22:03
Michał:
(
3
√
x+h
−
3
√
x
)*(
3
√
x+h
)
lim
h
→
0
h*(
3
√
x+h
+
3
√
x
)
24 lut 19:16
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick