całki podwójne
bezendu:
Obliczyć całkę funkcji ƒ(x,y)=x+y w obszarze ograniczonym krzywymi y=x
2+2 oraz y=2x
2.
Potwierdzi ktoś ?
23 lut 21:51
bezendu:
Mila ?
23 lut 22:00
Krzysiek: ∫−√2√2∫2x2x2+2(x+y)dydx
Tylko coś mi wolfram nie chce się załadować
23 lut 22:09
bezendu:
Dzięki
23 lut 22:10
Krzysiek: Tyle samo wyliczyło.
23 lut 22:10
Mila:
Zgadza się.
23 lut 22:12
Dziadek Mróz:

f(x) = x
2 + 2
g(x) = 2x
2
f(x) = g(x)
x
2 + 2 = 2x
2
−x
2 = −2
x
2 = 2
x = ±
√2
y
2 = g(
√2) = 2(
√2)
2 = 2*2 = 4
| | −Δ | |
y1 = qg(x) = |
| = ... = 0 |
| | 4a | |
0∫
4(
−√2∫
√2(x + y)dx)dy = *)
−√2∫
√2(x + y)dx =
−√2∫
√2xdx + y
−√2∫
√2dx =
| | x2 | | (√2)2 | | (−√2)2 | |
= [ |
| + yx]−√2|√2 = |
| − |
| + √2y + √2y = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 2 | |
= |
| − |
| + 2√2y = 2√2y |
| | 2 | | 2 | |
| | y2 | |
*) = 0∫42√2ydy = 2√20∫4ydy = 2√2[ |
| ]0|4 = |
| | 2 | |
| | 42 | | 02 | |
= 2√2[ |
| − |
| ] = 2√2[8 − 0] = 16√2 |
| | 2 | | 2 | |
23 lut 22:16
bezendu:
Dziękuję
23 lut 22:16
Dziadek Mróz:
A to mam źle
23 lut 22:16