matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Środek okręgu wpisanego w trapez
Zamer:
Środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny znajduje się w odległości 2 cm i 4 cm od końców dłuższego ramienia. Znajdź pole trapezu
23 lut 21:49
Mila:
ΔCSB− Δprostokątny |BC|
2
=2
2
+4
2
=4+16 |BC|=
√
20
=2
√
5
1
P
ΔCSB
=
*2*4=4
2
1
1
P
ΔCSB
=
|BC|*r⇔4=
*2
√
5
*r
2
2
4=
√
5
*r /*
√
5
4
√
5
=5r
4
√
5
r=
5
8
√
5
|AD|=h=2r=
5
a+b=c+d a+b=2
√
5
+1.6
√
5
Dokończ
23 lut 23:30
Eta:
c=
√
4
2
+2
2
=2
√
5
2*4
4
√
5
r=
=
c
5
4r+2c
P=r*p , p=
⇒ p=2r+c
2
P=...........
23 lut 23:58
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick