6 | 6 | |||
Wyliczyłam boku : 3 i 5 następnie z jedynki trygonometrycznej cosα= | lub cosα=− | |||
10 | 10 |
h | |
= sin 30o ⇒ h = 1,5 | |
3 |
x | √3 | ||
= cos 30o = | ⇒ x =1,5 p{3] | ||
3 | 2 |
3 | ||
α− kąt ostry równoległoboku , więc cosα= | ||
5 |
3 | ||
β− kąt rozwarty cosβ=cos(180o−α)=−cosα=− | ||
5 |
3 | ||
A czemu bierzemy pod uwagę cosα | a ten drugi odrzucamy ? ![]() | |
5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |