rękawiczki
AGATKA: W szufladzie jest 10 par rękawiczek. Obliczyć prawdopodobieństwo, że po wylosowaniu 6 losowych
rękawiczek, wśród wylosowanych będzie dokładnie dwie pary
23 lut 21:26
AGATKA: up
24 lut 18:25
wmboczek: 27/646 ale pewny nie jestem
24 lut 18:38
PW: Zachęcam jak zwykle do określenia: co w tym doświadczeniu jest zdarzeniem elementarnym?
Bez zbudowania modelu matematycznego możemy tylko pomarzyć o sensownym rozwiązaniu (a więc o
pełnej liczbie punktów).
24 lut 18:42
AGATKA: Zdarzeń elementarnych jest 20 nad 6 czyli 38 760 (tyle sposobów wyboru szóstki rękawiczek z 10
par)
24 lut 19:42
prosta: losujemy 6 rękawiczek spośród 20 .....kombinacje
24 lut 19:45
Michał: 10 par czyli 20 rękawiczek
Najpierw omega:
| | |
Ω= | =38760 − bo z 20 rękawiczek 6 |
| |
Teraz określamy zdarzenie:
A−wśród wylosowanych rękawiczek są dokładnie dwie pary
Zliczamy:
Czemu tak?
Już tłumaczę
Najpierw wybieramy z 10 par 2 które będą parami(nie wiem jak to inaczej nazwać)
Następnie wybieramy z 8 par 2 które nie będą parami i wybieramy z pośród nich po 1 z dwóch
rękawiczek.
Teraz liczymy prawdopodobieństwo.
Mam nadzieję, że to dobry wynik, bo już dawno nie robiłem zadania które sprawiłoby mi taki
problem, a wygląda na maturalne.
Przy okazji możesz mi powiedzieć skąd je masz? No i czy wynik się zgadza
24 lut 19:45
Michał: Szukałem jeszcze w internecie, czy ktoś już takiego zadanie nie robił, żeby upewnić się wyniku
i na podstawie
http://www.zadania.info/d886/9748129 myślę, że moje rozumowanie było całkiem poprawne
24 lut 19:50
AGATKA: Zadanie dostałam od mojej Pani Profesor, która udziela mi korepetycji jako zadanie jak to ujęła
"poszerzające horyzonty kombinatoryczne"
25 lut 17:35
Michał: Dla mnie−tegorocznego maturzysty, było faktycznie trudne, ale teraz mnie podbudowałaś
25 lut 17:53
AGATKA: Również jestem tegoroczną maturzystką i faktycznie, zadanie jest trudne. Tym bardziej szacun
dla Ciebie, że je rozwaliłeś
25 lut 21:45