Monotoniczność i prawdopodobieństwo.
Greg: Witam witam

. Mam kolejne zagadkowe zadanie.
Dane są zbiory A={1,2,3,4,5,6,7} i B={1,2,3}
Wybieramy losowo zbiór i z niego kolejno bez zwracania trzy liczby, które zapisanew kolejności
losowania tworzą zbiór trzyelementowy. Oblicz prawdopodobieństwo, że będzie to ciąg
monotoniczny.
Pytanie czy jako ciąg monotoniczny liczy się tylko zbiór cyfr w którym wzrastają one o stałą
wartość np {1,3,5}. Czy mogę uwzględnić też zbiór {1,5,7} czy {2,6,7}
23 lut 21:22
Greg: podbijam
23 lut 21:26
Mila:
Monotoniczny to rosnący albo malejący. Jeżeli wzrastają (maleją) o stałą wartość to są
arytmetyczne, a tu nie ma takiego warunku.
23 lut 21:29
===:
nie koniecznie o stałą wartość ... i nie koniecznie muszą rosnąć
(ciąg malejący też jest monotoniczny)
23 lut 21:29
PW: Monotoniczny to rosnący, albo malejący (nie ma to nic wspólnego z ciągiem arytmetycznym).
23 lut 21:30
Greg: Ok dzięki

sprobóję policzyć jeszcze raz. Jakby komuś się chciało policzyć to miło by było
jakbym mógł sprawdzić wyniki
23 lut 21:32
Greg: | | 71 | |
Wyszło mi prawdopodobieństwo |
| . Potwierdzi ktoś? ew zaprzeczy  |
| | 210 | |
23 lut 21:45
Greg: ref
23 lut 21:52
PW: Liczyłeś wzorem na prawdopodobieństwo całkowite? Jest to klasyczna sytuacja − losowo wybieramy
| | 1 | |
(z prawdopodobieństwem |
| ) jeden ze zbiorów, a w każdym z nich dane są (zaszyfrowane w |
| | 2 | |
postaci łatwego zadania) prawdopodobieństwa warunkowe zdarzenia M − "wylosowano ciąg
monotoniczny".
23 lut 22:11
Mila:
Wynik inny.
23 lut 22:13
Greg: Przeliczyłem raz jeszcze, wyszło mi 70 przypadków ciągu majejącego i 70 rosnacego ze zbioru A.
Wzorem na prawdopodobieństwo całkowite wychodzi mi teraz 13
23 lut 22:27
Greg: re
23 lut 22:38
Mila:
| | 1 | |
= |
| *7*6*5 =35 − liczba ciągów malejących , tyle samo jest rosnących ze zbioru A |
| | 6 | |
jeden ciąg malejący ze zbioru B
jeden ciąg rosnący ze zbioru B
========================
I liczymy prawd.
23 lut 22:49