wyznacz..
olk: Wiadomo, ze cosx=12/13 i x nalezy (3π/2, 2π) wyznacz sin4x
K700:
sin(x+y)=sinx*cosx+cosx*siny
sin(4x)=sin(2x+2x)= sin(2x)*cos(2x)+cos(2x)*sin(2x)=
sin(2x)=2sin(x)*cos(x)
cos(2x)= 2cos
2x−1
sin(4x)= 2sinx*cos(x)(2cos
2x−1)+2(2cos
2x−1)*sin(x)cos(x)=
=4sin(x)cos
3(x)−2sin(x)cos(x)+4cos
3(x)sin(x)−2sin(x)cos(x)=
4cos
3(x)sin(x)+4cos
3(x)sin(x)−4sin(x)cos(x)=8cos
3(x)sin(x)−4sin(x)cos(x)=
4sin(x)cos(x)[2cos
2(x)−1]
| | 12 | | 144 | | 25 | | 5 | |
cos(x)= |
| sin(x)=−√1− |
| = −√ |
| =− |
| |
| | 13 | | 169 | | 169 | | 13 | |
| | 5 | | 12 | | 12 | | 240 | | 288 | |
4*(− |
| )* |
| [2*( |
| )2−1]=− |
| [ |
| −1]= |
| | 13 | | 13 | | 13 | | 169 | | 169 | |
| | 240 | | 119 | | 28560 | |
=− |
| * |
| =− |
| |
| | 169 | | 169 | | 28561 | |