rownanie
olk: Rozwiaz rownanie:−2sin2x−cosx+1=0 i x nalezy <0,2π>
23 lut 21:11
Janek191::
1 − 2 sin2 x = cos 2 x
cos 2 x − cos x = 0
2 sin{1,5x} sin (− 0,5 x) = 0
− 2 sin (1,5 x)*sin 0,5 x = 0
sin 1,5 x = 0 lub sin 0,5 x = 0
itd.
23 lut 21:17
olk: Itd?
23 lut 21:22
Janek191::
I tak dalej − tzn. dokończ
23 lut 21:23
olk: ale mozesz to w calosci zapisac, bo bladego pojecia nie mam o co w tym chodzi
23 lut 21:27
Janek191::
cd.
Z wykresu funkcji sinus mamy :
sin 1,5 x = 0 ⇔ 1,5 x = k*π lub sin 0,5 x = 0 ⇔ 0,5 x = k*π
więc
| | 2 | |
x = |
| π* k lub x = 2π*k , gdzie k − dowolna liczba całkowita |
| | 3 | |
23 lut 21:36
Janek191::
23 lut 21:39