4 kule i 4 pudełka
prosta: Na ile sposobów można rozmieścić 4 kule różnych kolorów w 4 ponumerowanych pudełkach.
...eech...
23 lut 21:11
Mila:
4*4*4*4=44
23 lut 21:12
Deska: a nie 4*3*2*1?
23 lut 21:15
prosta: no fakt.. 44 ..nie dodałam : tak, by zawsze dokładnie jedno pudełko było puste"..podobno są
144 sposoby
23 lut 21:17
PW: Nie. Takie liczenie to liczba permutacji, czyli wkładasz do każdego pudełka po jednej kuli.
23 lut 21:18
PW: prosta, to się nazywa stopniować napięcie! W piątym wejściu przypomnisz sobie, że nie może
to być trzecie pudełko?
23 lut 21:20
prosta: gdybym wiedziała,ile jest sytuacji w których nie może to być trzecie pudełko to dalej bym już
policzyła
23 lut 21:24
PW: To znaczy że znasz rozwiązanie − liczba funkcji ze zbioru {1, 2, 3, 4} w zbiór {1, 2, 3}
to
34.
23 lut 21:27
Mila:
Polska precyzja.
23 lut 21:30
prosta: gdyby to było takie proste, nie pytałabym....
23 lut 21:31
Mila:
Chodzi o dokładną treść zadania, w rachunku prawd. jedno słowo zmienia sposób rozwiązania.
W tej chwili nie wiem jaka jest treść.
Jeżeli jeszcze nie otrzymałaś rozwiązania, a chcesz pomocy, to napisz treść zadania.
23 lut 21:33
prosta: precyzyjniej:"na ile sposobów można rozmieścić 4 kule różnych kolorów w 4 ponumerowanych
pudełkach tak, że zawsze dokładnie jedno pudełko jest puste"
23 lut 21:34
Mila:
⬠⬠⬠⬠
| |
wybór pudełka, które będzie puste |
| |
| |
− wybór 2 kulek które wrzucimy do jednego pudełka |
| |
3! permutacja rozmieszczeń
23 lut 21:42
prosta: Chyba wymyśliłam :

jedno z pudełek ma pozostać puste: 4 możliwości
kule umieszczam w pozostałych trzech pudełkach, tak by wszystkie były zapełnione:
kolejno wrzucam po jednej kuli do kolejnych pudełek. ostatnią (czwartą kulę ) dorzucam losowo
jako drugą do jednego z 3 pudełek.....ostatecznie mam 4*3*2*3=36
wszystkich możliwości: 4*36=144
DOBRZE?
23 lut 21:43
prosta: dziękuję za rozwiązanie
23 lut 21:44
Mila:
23 lut 21:46