w trapezie abcd (ab II cd) IABI>ICDI przekatne przecinaja sie w punkcie E. Pol
dyzio073: w trapezie abcd (ab II cd) IABI>ICDI przekatne przecinaja sie w punkcie E.
Pole trójkąta DEC=12 P trojkata DEA = 16 oblicz pole trapezu.
23 lut 21:11
Mila:

P
ΔDEA=P
ΔBEC =16
ΔDEA i ΔDEC mają wspólną wysokość ⇔
⇔
===================
23 lut 21:26
dyzio073: a nie mozna zrobic tak ze 12+12+16+16?
23 lut 21:41
Mila:
Przecież nie dwóch Δ o polu 12.
Przeczytaj dokładnie co napisałam.
23 lut 21:46
dyzio073: oooo dziękuję już wiem

w trapezie abcd (ab II cd) IABI>ICDI przekatne przecinaja sie w punkcie E.
Pole trójkąta AED=18 P trojkata DEC = 10 oblicz pole trapezu?
A takie jak zrobic?
23 lut 21:48
Mila:
Tak samo .
Wzoruj się na moim rozwiązaniu i napisz ostatnie działanie.
23 lut 21:50
23 lut 22:04
Bogdan:

Inny sposób: Trójkąty ABE i CDE są podobne w skali k i β = 180
o − α ⇒ sinβ = sinα
1 | | 1 | | 4 | |
| xysinα = 12, |
| kx*ysinα = 16 ⇒ 12k = 16 ⇒ k = |
| , |
2 | | 2 | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 4 | | 64 | |
P1 = |
| x*kysinα = 16, P2 = |
| *kx*kysinα = |
| *16 = |
| |
| 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
Pole trapezu P = 12 + 16 + P
1 + P
2
23 lut 22:28
Mila: Dobrze.
| 10 | | 5 | |
k= |
| = |
| skala podobieństwa ΔDEC do ΔABE |
| 18 | | 9 | |
Można jeszcze tak:
x=P
ΔABE=32,4
23 lut 22:29
dyzio073: jejku dziękuję wam
23 lut 22:50
Eta:

No to jeszcze tak

P
3=P
4 i P
3=k*P
2 , k −− skala podobieństwa trójkątów ABE i DEC
| 7 | |
P(trapezu)= (k+1)2*P2 ⇒ P=( |
| )2*12=........ |
| 3 | |
23 lut 23:01
bezendu:
Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę Trapez−Eta. Masz milion zadań rozwiązanych krok po kroku z
rysunkami
23 lut 23:07
23 lut 23:09
bezendu:
To po środku
23 lut 23:10