matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Problem z granicą
Petrus:
Witam, nie mogę rozwiązać jednej granicy. Czy może mi ktoś wskazać co robię źle?
2x
2
−x−4
∞
4x−1
∞
lim→
∞
= [
]= de l'Hospital = lim→
∞
= [
]
5e
x
+2
∞
5e
x
∞
23 lut 20:55
Mila:
Jeszcze raz zróżniczkuj.
23 lut 20:59