Bryły
Dżepetto 18: Powierzchnia boczna walca jest prostokątem, którego przekątna tworzy z bokiem przystającym do
| | 1 | |
wysokości kąt o mierze 30'. Płaszczyzna równoległa do osi walca i oddalona od niej o |
| r |
| | 2 | |
promienia podstawy podzieliła walec na obie bryły. Wyznacz stosunek ich objętości.
Odpowiedzi:
| | πr3√3(4π−3√3) | | πr3√3(8π+3√3) | |
V1 = |
| oraz V2 = |
| |
| | 6 | | 6 | |
Z góry dzięki za wytłumaczenie zadanka
23 lut 20:41
dero2005:
23 lut 21:16
dero2005:

liczę długość cięciwy c
c = r
√3
liczę kąt α
c
2 = 2r
2 − 2r
2cosα ⇒ wzór cosinusów
3r
2 = 2r
2 − 2r
2cosα
α = 120
o
liczę pole wycinka koła o promieniu r i kącie 120
o
| | 120 | | πr2 | |
Pw = |
| *πr2 = |
| |
| | 360 | | 3 | |
licze pole trójkąta c,r,r
liczę pole odcinka koła (zielone zakreskowanie) jako różnicę pola wycinka koła i pola trójkąta
| | r2 | |
Po= Pw − Pt = |
| (4π−3√3) |
| | 12 | |
liczę wysokość h walca
h = 2πr
√3
liczę pole większej części koła
| | r2 | |
Pk = πr2 − Po = |
| (8π + 3√3) |
| | 12 | |
| | πr3√3 | |
Vo = Po*h = |
| (4π−3√3) |
| | 6 | |
| | πr3√3 | |
Vk = Pk*h = |
| (8π+3√3) |
| | 6 | |
dokończ dalej
23 lut 21:46
Dżepetto 18: Świetna pomoc! Doceniam trud i prostotę przekazu z jaką pomogłeś mi z tym zadaniem.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za profesjonalne podejście do pomocy!
24 lut 11:08