Analiza matematyczna w zadaniach geometrii analitycznej
Lila: Wśród prostokątów, których dwa wierzchołki należą do paraboli o równaniu y=(x+3)
2 , zaś dwa
pozostałe na prostej k:y=4, znajduje się taki, którego pole jest największe. Oblicz
współrzędne wierzchołków tego prostokąta i jego pole.
P. Eta jesteś ? Pomocy
Eta:
Hej
Lila 
( podobnie jak skrótowo podał
=== =
Tadeusz 
W(−3,0)
|AB|=2|WB|=2|x−(−3)|=2|x+3|
|DA|=|(x+3)
2−4|=|x
2+6x+5|
P(x)= 2|x+3|*|x
2+6x+5|= 2|(x+3)(x
2+6x+5)|= 2|x
3+9x
2+23x+15|
| 2 | | 2 | |
P'(x)=2|3x2+18x+23| ⇒ P'(x)=0 ⇒ .... x= −3+ |
| √3 lub x= −3− |
| √3 |
| 3 | | 3 | |
| 2 | |
to: y=(−3+ |
| √3)2 =.... lub y=..... |
| 3 | |
A(x
1,y
1)=..... B(x
2,y
2) =.....
C( x
B,4) =.... D(x
A,4)
P= ........