Przekształcenie wykresu
Lechu:

Na rysunku obok przedstawiono wykrs funkcji f: <0;6> −> R.
Naszkicuj g(x) = f(4−x).
Podaj wzór i dziedzinę.
−−−
Czy dobrze rozumiem, że dziedzina będzie to <−10;−4> ?
Jak się zabrać odnośnie tego przekształcenia najpierw symetria względem OY czy przesunięcie o 4
w lewo? Bo niestety to ma znaczenia. A w Internecie, róznie rozwiązania można spotkać tego
zadania.
23 lut 20:23
Metis: Skąd taka dziedzina ?
23 lut 20:29
Lechu: Niby z przekształcenia, najpierw symetria względem OY, a potem translacja o 4 w lewo.
23 lut 20:33
Metis: Dziedzina funkcji f(x) to wszystkie x∊[0;6] czyli x może być równe 1,2 itd.
Zatem dziedzina g(x): [4−0, 4−1,4−2, .... 4−6] = x∊[−2,4]
23 lut 20:38
Lechu: Czyli wychodzi, że mamy symetrię względem OY i następnie translacje o wektor [4;0]. (znak przy
4 zmienia się: D )
Logiczne. Miałem zaćmienie mózgowe. Dziękuję. Miłego wieczoru!
23 lut 20:40
Kacper:
f(4−x)=f(−x+4), czyli można tak
1. f(−x), a potem przesunięcie o 4 jednostki w prawo ⇒ f(−(x−4))=f(−x+4)
Druga opcja
1. f(x)→f(x+4)→f(−x+4) (najpierw 4 jednostki w lewo a potem symetria względem osi OY)
23 lut 20:44