matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pole obszaru
Petrus:
Obliczyć pole obszaru zawartego między wykresami funkcji: f(x)=x
2
−1 i g(x)=3x−1 x
2
−1=3x−1 x
2
−1−3x+1=0 x
2
−3x=0 x(x−3)=0 x=0 i x=3
1
3
−27
27
∫0
3
(3x−1−x
2
+1)dx=∫0
3
(3x−x
2
)=[−
x
3
+
x
2
]=
+
=
3
2
3
2
54
84
30
−
+
=
=5
6
6
6
Czy mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze to zrobiłem? Będę wdzięczny.
23 lut 19:33
Mila:
3
1
P=
0
∫
3
(3x−1−x
2
+1) dx=
0
∫
3
(3x−x
2
) dx=[
x
2
−
x
3
]
0
3
⇔
2
3
3
1
P=
*9−
*27=4.5
2
3
23 lut 19:43
Petrus:
Dzięki za odpowiedź, jak zwykle jakiś głupi błąd popełnię
23 lut 20:16