Obwody,pole powierzchni, obrót wokół boku.
Serum:

Kat przy wierzchołku A równoległoboku ABCD jest równy α, a krótsza przekatna jest prostopadła
do boków AB i CD. Objętość bryły powstałej przez obrót równoległoboku wokół boku AB jest równa
V. Wyznacz pole powierzchni tej bryły.
Nie mogę sobie tego wyobrazić ; D
23 lut 19:29
Kacper:

Jak skleimy dwie bryły to dostaniemy szukaną
23 lut 19:50
pigor: ..., ja ci tego ...

nie narysuję, ale opisze np. tak : w ΔABD,
| H | |
niech |AD|=l= |
| , |AB|=H , |BD|=r=H tgα − zgodnie ze standardowymi |
| cosα | |
oznaczeniami w stożku, to po obrocie zgodnie z zadaniem
powstanie bryła, o objętości :
V
bryły= V
stożka ADD + V
walca DD' CC ' − V
stożka CBC ' =
= V
walca DD 'CC ', bo te 2 stożki we wzorze są identyczne
i redukują się, czyli przy oznaczeniach długości powyżej mamy
równanie: V
walca DD 'CC '= V
bryły ⇔ πr
2H=V ⇒ πH
3tg
2α=V ⇔
⇔ (*)
H3= 1πctg2α , zatem
Pc.bryły= 2P
b.stożka+P
b.walca= 2πr l+2πr H= 2πr (l+H)=
| H | | 1 | |
= 2π H tgα ( |
| +H)= 2π H2( |
| +1)= |
| cosα | | cosα | |
| 1+cosα | |
= 2π3√ 1πctg2α 2 * |
| = |
| cosα | |
| 1+cosα | | 1+cosα | |
= 2π*1π3√π2ctgα* ctgα* |
| = 23√π2ctgα* |
| = |
| cosα | | sinα | |
| 2cos212α | |
= 23√π2ctgα* |
| = 2 ctg12α 3√π2 ctgα.  |
| 2sin12αcos12α | |
23 lut 20:35
pigor: .., o

masz rysunek..

niedokończony, bo brakuje mu podstawy
(koła) od górywspólnego dla walca i stożka identycznego temu na dole ale
"wcinającego się" od góry bryły w walec, (te 2 stożki i walec mają tej samej
długości wysokości H i promienie r podstaw). ...
23 lut 20:44
Serum: WOW, dzięki wszystkim za pomoc
23 lut 22:55