Geometria analityczna wektory
ppawzik: Geometria analityczna Zestaw C.
Zad. 7
Wektor [√2m, −1/4m2] ma ten sam kierunek co wektor [12,−18]. Wyznacz m. Zakoduj cyfrę
jedności i dwie pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanej liczby.
23 lut 19:24
ppawzik: Bardzo proszę o pomoc
23 lut 19:26
PW: "Wektory mają ten sam kierunek" i "wektory są równoległe" to synonimy. Jak wiadomo wektory są
równoległe, gdy ich współrzędne są tak samo proporcjonalne, to znaczy
√2m
−1/4m2
=
,
12
−18
czyli
m2
18√2m = 12 · (
)
4
3m2 − 18√2m = 0
3m(m − 6√2) = 0.
Nie rozwiązuję dalej, bo nie wiem czy dobrze rozumiem Twój zapis:
1
−1
−1/4m2 = −
m2, czy −1/4m2 =
.
4
4m2
Zacząłem według pierwszej wersji, bo tak rozumie się ten napis, ale często są błędy − wielu
rozumie to w drugim znaczeniu.