równanie wielomianowe
holy: rozwiąż równania:
| | x2+1 | | x−5 | | 1 | |
c) |
| + |
| + |
| =0 |
| | x−1 | | x2−1 | | x+1 | |
Mógłby ktoś wytłumaczyć jak to rozwiązać?
23 lut 19:22
Metis: Wkład własny ?
23 lut 19:27
holy: 3−2(2x+1)=0
3−4x+2=0
−4x+5=0
−4x=−5
| | 1 | |
Wynik wychodzi mi zły bo w odpowiedziach jest x= |
| |
| | 4 | |
Za pozostałe 2 przykłady nie mam pojęcia jak się zabrać.
23 lut 19:35
Metis: Nie przenoś , utrudniasz robotę.
Założenia i na krzyż...
w a) masz błąd tutaj:
3−[2(2x+1)]
3−[4x+2]
3−4x−2=0
−4x=2−3
−4x=−1
23 lut 19:37
Metis: Oczywiście w b) lewa strona do wspólnego mianownika. Założenia i ...
w c) zauważ że x2−1 = (x−1)(x+1)
23 lut 19:39
holy: Czyli w b) najpierw sprowadzam lewą stronę do wspólnego mianownika, a dopiero potem mnoże na
krzyż?
23 lut 19:55
Metis: Nie, najpierw lewą do wspólnego potem założenia i dopiero mnożysz.
23 lut 19:56
holy: Okej, przykład b) udało mi się rozwiązać, ale za c) dalej nie wiem jak się zabrać
23 lut 20:43
holy: | x2+1 | | x−5 | | 1 | |
| + |
| + |
| =0 |
| x−1 | | (x−1)(x+1) | | x+1 | |
Co dalej?
23 lut 20:46
Metis: Wspólny mianownik
23 lut 20:46
Metis: c) na pewno dobrze przepisany
23 lut 21:04
holy: | x2+1 | | x−5 | | 1 | |
| + |
| + |
| =0 |
| x−1 | | (x−1)(x+1) | | x+1 | |
| | x−5 | | 1 | |
x2+1(x+1)+ |
| + |
| =0 |
| | x+1 | | x+1 | |
i teraz mnoże obustronnie przez x+1?
23 lut 21:06
holy: Tak, dobrze przepisany
23 lut 21:07
Metis: Źle sprowadziłeś , sprawdź obliczenia.
Do tego gdzie założenia...
23 lut 21:14
holy: | x2+1 | | x−5 | | 1 | |
| + |
| + |
| =0 |
| x−1 | | (x−1)(x+1) | | x+1 | |
| x2+1 | | x−5 | | 1 | |
| + |
| + |
| =0 |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | |
założenia: x+1=0
x≠−1
czyli teraz obustronnie przez x+1 tak?
23 lut 21:23
Metis: Nadal źle.
Kiedy możemy skracać... W liczniku masz dodawanie, nie możesz skracać:
| | 4+2 | |
np.: |
| = 3 , po skróceniu 2 masz 4... |
| | 2 | |
23 lut 21:28
holy: Czyli jak mam to sprowadzić do wspólnego mianownika?
23 lut 21:30
Metis: Żmudne obliczenia!
Już piszę Ci ten przykład.
23 lut 21:58
Metis: | x2+1 | | x−5 | | 1 | |
| + |
| + |
| =0 |
| x−1 | | x2−1 | | x+1 | |
| (x+1)(x2+1)−5+x−1+x | |
| =0 |
| (x−1)(x+1) | |
Porządkuje:
| (x+1)(x2+1)+2x−6 | |
| =0 |
| (x−1)(x+1) | |
| x3+x2+x+1+2x−6 | |
| =0 |
| (x−1)(x+1) | |
| x3+x2+x+1+2x−6 | |
| =0 |
| (x−1)(x+1) | |
W(x)=x
3+x
2+3x−5
Zauważ, że W(1)=0
Zatem:
| (x2+2x+5)(x−1) | |
| =0 |
| (x−1)(x+1) | |
Przeanalizuj sobie...
Wynik jest dobry , sprawdziłem 2 razy
23 lut 22:13
holy: W odpowiedziach jest brak rozwiązań czyli jest okej tak?
23 lut 22:16
holy: Ale dalej nie rozumiem jak sprowadziłeś to do wspólnego mianownika
23 lut 22:21
Metis: Sprowadzasz całość do wspólnego mianownika którym jest (x−1)(x+1)(x−1)(x+1).
Wymnóż sobie wszystko dojdziesz do postaci:
| (x2+1)(x−1)(x+1)(x+1)+(x−5)(x−1)(x+1)+(x−1)(x+1)(x−1) | |
| |
| (x+1)(x−1)(x+1)(x−1) | |
Wyciągasz przed nawias kwadratowy (x+1)(x−1), skracasz z mianownikiem i zostaje Ci pierwsza
linija mojego zapisu z 22:13.
23 lut 22:32
holy: Ok, dzięki za pomoc
23 lut 22:44