prawdopodobieństwo
BardzoProszeOPomoc: Robiłem kilka zadań i jedynie z tymi nie potrafię dojść do wyniku jaki jest w odpowiedzi,
bardzo Was proszę o pomoc:
1. Ze zbioru złożonego z 5 biletów po 1 zł, 3 biletów po 3 zł i 2 biletów po 5 zł wybrano
losowo 3 bilety. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że ich łączna wartość wyniesie 7 zł?
2. Wiadomo, że zdarzenia A, B, są podzbiorami przestrzeni X takimi, że
P((A \ B) U (B \ A)) = p,
P(X \ (A U B)) = 2/5,
P(A \ B) = 1/5.
Ile musi być równe p, aby zdarzenia A i B były niezależne.
3. W urnie jedna kula biała, dwie czerwone i trzy niebieskie. Z urny losujemy 5 razy po jednej
kuli ze zwrotem. Obliczyć prawdopodobieństwo, że białą i czerwoną kulę wylosujemy conajmniej
dwa razy.
23 lut 19:14
pigor: ... , a ja muszę zapytać, aby cokolwiek robić − bardzo ważne
tu czy powyżej A \ B (chodzi o takie kośnik \ ) oznacza u Ciebie
prawdopodobieństwo różnicy zbiorów P(A \ B), czy nieprawidłowo
znak prawdopodobieństwa warunkowego zdarzenia A od B, które
oznacza się tak P(A / B)

. ...
23 lut 21:09