rozkład wielomianu
Jankes: W jaki sposób można rozłożyć ten wielomian na czynniki ?
w(x)=2x3−9x2+27
23 lut 18:33
Jankes: i jeszcze jedno: Dla jakich wartości paramtrów p i q liczba x0 jest dwukrotnym pierwiastkiem
równania?
x3−2x2+px=q, xo=1
23 lut 18:42
Jankes: prosze o pomóc
23 lut 18:48
ICSP: Pierwsze : 2x3 − 6x2 − 3x2 + 27 = ...
Drugie: Ze wzorów Viete'a mamy : x1 + x2 + x3 = 2 skąd x3 = 0 czyli p = 1 , q = 0
23 lut 18:48
===:
1) zauważ, że W(3)=0
23 lut 18:51
Jankes: mając taką postać 2x3−6x2−3x2+27 mam wyłączyć czynniki przed nawias czy co ?
2x2(x−6)−3(x2−9) ? to chyba nic nie daje
a wiedząc że w(3)=0 mam te wyrażenie podzielić przez x−3 ?
23 lut 19:02
pigor: ..., lub zad.2)
w(x)= x
3−2x
2+px−q i
w(1)=0 i w '(x)= 3x
2−4x+p i
w '(1)=0 ⇒
⇒ 1−2+p−q=0 i 3−4+p=0 i w ''(x)= 6x−4 i w ''(1)≠0 ⇔
⇔ p=1 i q=0 i w ''(1)=2≠0 ; odp
p=1, q=0 . ...;
23 lut 19:04
pigor: ..., masz błąd przy nie umiesz wyłączaniu przed nawias
23 lut 19:05
Jankes: 2x2(x−3)−3(x2−9)
to powinno być ?
23 lut 19:08
Jankes: jak tak to już wiem
23 lut 19:09
Jankes: w '(x)= 3x2−4x+p pigor skąd to Ci się wzięło ?
23 lut 19:18
pigor: ... w nowym programie jest pojęcie pochodnej funkcji
i tu akurat można się nią efektownie i efektywnie posłużyć ...
23 lut 19:41