matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria analityczna
nick :
oblicz dla jakiego t punkty A(−3,1) B (−6,0) C(2t, t−1) są współliniowe
23 lut 18:00
M:
26 lip 06:03
Moxi:
A=(−3,1) x
1
=−3 y
1
= 1 B=(−6,0) x
2
=−6 y
2
=0 Równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
y
2
−y
1
y=
(x−x
1
)+y
1
x
2
−x
1
−1
y=
(x+3)+1
−3
1
y=
x+2
3
Żeby punkty A ,B,C były współliniowe to muszą leżeć na jednej prostej ,
1
Punkt C musi spełniać równanie prostej y=
x+2
3
C=(2t,t−1)
1
t−1=
*2t+2
3
2
t−
t=3
3
1
t=3 t=9
3
Dla t=9 wtedy C=(18,8)
26 lip 08:48
Pluto:
można o wiele krócej
26 lip 23:51
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick