zadanie z ciągów
Gralt: Pomocy z ciągów

iloczyn trzech liczb tworzących ciąg geometryczny wynosi 34. jeśli pierwszą z nich zwiększymy o
2, drugą − o 1 a trzecią − o 18, to otrzymamy ciąg arytmetyczny. wyznacz te liczby.
23 lut 17:51
Weronika: a(a+r)(a+2r)=34
a(a+2r)=(a+r)2
a+2+a+2r+18=12(a+r+1)
a−liczba pierwsza
a+r−liczba druga
a+2r−liczba 3
wystarczy rozwiązać układ równań
23 lut 18:05
Weronika: przepraszam, to jest źle, pomyliłam ciągi
23 lut 18:06
prosta: abc=34 i b2=ac i 2(b+1)=a+2+c+18
z dwóch pierwszych równań:b3=34
23 lut 18:11
prosta: brzydko się liczy
23 lut 18:12
Gralt: Wielkie dzięki − spróbuję to teraz policzyć
23 lut 18:12
Gralt: ach ta matematyka......
23 lut 18:13
Gralt: Przepraszam, zrobiłem błąd − nie 34 tylko 64. teraz ładnie wychodzi
23 lut 18:16