Analiza w geometrii analitycznej
A: Oblicz pole trójkąta ograniczonego ujemnymi półosiami układu współrzędnych i tą styczną do
| | 2−x | |
wykresu funkcji f(x)= |
| ,która jest równoległa do prostej o równaniu 4x+y−11=0. |
| | x+2 | |
Mam z tym problem bo obliczam pochodną funkcji i chciałam ją przyrównać do a prostej
| | −4 | |
równoległej, ale pojawia mi się coś takiego: |
| =−4 i nic sensownego mi z tego nie |
| | (x+2)2 | |
wychodzi.
23 lut 17:25
A: | | −4 | |
Pomyłka, miało być |
| =4 |
| | (x+2)2 | |
23 lut 17:31
コンラッド: nie wnikając w treść zadania, jaki problem masz rozwiązać to równanie?
23 lut 17:32
A: Pojawia mi się wyrażenie (x+2)2=−1, a mi by pasowało mieć z tego jakieś x
23 lut 17:33
コンラッド: no tak, brak rozwiązania wychodzi
obstawiałbym w związku z tym, że gdzieś popełniłaś jakiś błąd w obliczeniach lub w rozumowaniu
23 lut 17:39
A: Też tak wywnioskowałam, ale niby sprawdzałam te proste obliczenia kilka razy i nic nie wyszło
na wierzch, więc miałam nadzieję, że ktoś wskaże mi ten błąd.
23 lut 17:44
A: Ah.... Już wszystko jasne. Temat nieaktualny
23 lut 17:52