pigor: ..., np. tak : rozwiązania danego równania
szukam wśród takich x, że
4x+1 ≥, czyli
|x2−4| + |x2−1|= 4x+1 i 4x ≥ −1 ⇔
⇔
|(x−2)(x+2)| + |(x−1)(x+1)|= 4x+1 i
x ≥−14 ⇒
1) −14≤ x <1 i −x
2+4 −x
2+1= 4x+1 ⇒ 2x
2+4x−4= 0 ⇔
⇔ x
2+2x−2= 0 /+3 ⇔ x
2+2x+1=3 ⇔ (x+1)
2=3 ⇔ |x+1|=
√3 ⇔
⇔ x+1= ±
√3 ⇒
x=−1±√3 nie spełnia
1) .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2).
1≤ x ≤2 i −x
2+4+x
2−1= 4x+1 ⇒ 3=4x+1 ⇔ 4x=2 ⇔
⇔
x=12 <1 nie spełnia
2) .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3).
x >2 i x
2−4 + x
2−1= 4x+1 ⇒ 2x
2−4x−6= 0 ⇔ x
2−2x−3=0 /+4 ⇔
⇔ x
2−2x+1= 4 ⇔ (x−1)
2= 2 ⇔ |x−1|=2 ⇔ x−1= −2 v x−1=2 ⇒
x=3 >2
odp.
x=3 − jedyne
rozwiązanie danego równania . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. ...

spodziewałem się tego, bo odległość na Ox |4−1|= |1−4|=3