matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szeregi
Nowa:
Spośród podanych niżej szeregów wskaż szeregi geometryczne zbieżne. a) 1−2+4+...
1
1
1
b) −
−
−
− ...
2
4
8
1
√3
3
c)
+
+
+...
10
10
10
23 lut 16:20
bibi:
szereg zbieżny <=> |q| < 1 a) rozbieżny (q = −2)
1
b) zbieżny (q =
)
2
c) zbieżny (q =
√
3
)
23 lut 16:25
Nowa:
dziękuję
23 lut 16:29
Frost:
√
3
>1
23 lut 17:00