granica
jakubs: ciekawa granica, kto ma pomysł
cały tangens w potędze
23 lut 16:09
pigor: ..., masz (−1)
∞ , chyba, że może x→2 ? . ..
23 lut 16:31
jakubs: Przepraszam, (2−x)potega ta sama i x−>1
23 lut 16:33
Anonim: 1
∞ , czyli
i teraz granica z wykładnika
23 lut 16:39
jakubs: No właśnie tylko z tą granicą jest problem, nic z de l'Hospitala nie chce wyjść
23 lut 16:42
23 lut 16:52
jakubs: Granica wychodzi 0 tego wyjdzie 0, dalej e
0=1, a wolfram twierdzi, że e
2/pi końcowa granica
23 lut 16:56
jakubs: Granica tego wyjdzie 0*
23 lut 16:56
23 lut 16:59
Saris: jak granica tego wychodzi 0 jak masz symbo nieoznaczony 0/0 i mozesz H stosować do tego?
Jedynym problem jest pochodna, która jest nieprzyjemna i przekstzałcenie wyniku.
23 lut 17:00
pigor: .. , widzę to tak:
tg 12πx= tg(π−
12πx)=
tg 12π(2−x), więc
lim
x→1(2−x)
tg 12πx = lim
x→1U{2−x)
tg 12π(2−x) =
= lim
x→1 (1+(1−x))
11−x * (1−x) tg 12π(2−x) =
[e0 * ∞] =
=
(*)e
lim x→1 (1−x) tg 12π(2−x), gdzie
lim
x→1 (1−x) tg
12π(2−x) =
| | tg 12π(2−x) | | 0 | |
= lim x→1 |
| = [ |
| ]=H = |
| | 11−x | | 0 | |
| | −12π | | 1 | |
= lim x→1 |
| : |
| = |
| | cos212π(2−x) | | (1−x)2 | |
| | −π(1−x)2 | | 0 | |
= lim x→1 |
| = [ |
| ] =H = |
| | 2cos212π(2−x) | | 0 | |
| | 2π(1−x) | |
= lim x→1 |
| = |
| | 4cos12π(2−x)* sin12π(2−x)* 12π | |
| | 2(1−x) | |
= lim x→1 |
| = |
| | 2cos12π(2−x)* sin12π(2−x) | |
| | 2(1−x) | | 0 | |
= lim x→1 |
| = [ |
| ]=H = |
| | sin π(2−x) | | 0 | |
| | −2 | | 2 | |
= lim x→1 |
| Yesss= |
| = |
| | −π cos π(2−x) | | π * cos2π | |
| | 2 | | 2 | |
= |
| = |
| , stąd i z (*) |
| | π * 1 | | π | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lim
x→1(2−x)
tg 12πx =
e 2π .....

−−−−−−−−−−−−−−−−−
to chyba tylko Berman, Demidowicz albo Maron

mógł wymyśleć
23 lut 22:09
pigor: ... należy mi się
OSKAR za tę granicę
23 lut 22:11
pigor: ..., chyba od ...

Wolframa
23 lut 22:11