1.Ile różnych liczb trzycyfrowych parzystych można zapisać za pomocą cyfr 0,1,2,
trgv: 1.Ile różnych liczb trzycyfrowych parzystych można zapisać za pomocą cyfr 0,1,2,4,5,7,9, jeśli
cyfry:
a) nie mogą się powtarzać
b) mogą się powtarzać ?
2. Ze zbioru {1,2,3,4,5} losujemy dwa razy po jednej liczbie bez zwracania i oznaczamy je w
kolejności losowania: a i b. Ile można otrzymać takich par (a,b), dla których:
a) a+b jest liczbą nieparzystą,
b) reszta z dzielenia a+b3 jest równa 2,
c) reszta z dzielenia a+b4 jest nie większa od 2,
d) suma a+b jest większa od 10
23 lut 16:05
Frost: 1.
a) 6*6*3=108
b)6*7*3=126
2.
a)a+b liczba nieparzysta.
Aby taka liczba była nieparzysta musimy wylosować 1 liczbę parzystą i 1 nieparzystą.
Losujemy pierwszą parzystą a drugą nieparzystą: 2*3=6
Losujemy pierwszą nieparzystą a drugą parzystą: 3*2=6
Odp 6+6=12
b)
Liczby dające reszte 2 przy dzieleniu przez 3 to 2,5,8,11...
szukamy teraz licz a+b które są właśnie takimi liczbami.. Zauważ, że największa suma to 5+4=9
2+3=5, 4+1=5 3+5=8
Odp 3*2=6
c) Reszta nie jest większa od 2 więc jest równa 0,1,2. Obliczmy ile jest wszystkich liczb a+b i
ile jest liczb a+b które dają resztę przy dzieleniu przez 4 równą 3.
Wszystkich liczb a+b jest 5+4=20
Liczby które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 3 to : 3,7,11...
2+1=3 3+4=6 2+5=7
Możliwości liczb które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 3 : 3*2=6
Odp 20−6=14
d) 0 ponieważ największa liczba a+b=5+4=9
23 lut 16:15