matematykaszkolna.pl
rachuneczeq geometrykz: dość rozbudowane zadanie z rachunku: W pierwszej urnie są tylko kule czarne i białe, w drugiej urnie jest 6 kul niebieskich i 4 zielone, a w trzeciej urnie są 2 kule niebieskie i 8 zielonych. Losujemy jedną kulę z pierwszej urny. Jeżeli wylosowana kula jest czarna, to losujemy jedną kulę z drugiej urny, a jeżeli biała, to losujemy jedną kulę z trzeciej urny. Prawdopodobieństwo wylosowania kuli zielonej jest dwa razy większe od prawdopodobieństwa wylosowania kuli niebieskiej. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania z pierwszej urny kuli czarnej. hmm? mnie przerastaemotka
23 lut 15:21
Frost: I URNA II URNA III URNA n czarnych m białych 6 N 4 Z 2N 8Z
 n 
P(A)− Prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej z I urny P(A)=

n+m 
 m 
P(B)− Prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej z I urny P(B)=

n+m 
 4 
P(C1)− prawdopodobieństwo wylosowania kuli zielonej z II urny P(C1)=

10 
 8 
P(C2)− prawdopodobieństwo wylosowania kuli zielonej z III urny P(C2)=

10 
 6 
P(D1)− prawdopodobieństwo wylosowania kuli niebieskiej z II urny P(D1)=

10 
 2 
P(D2)− prawdopodobieństwo wylosowania kuli niebieskiej z III urny P(D2)=

10 
P(E) −prawdopodobieństwo wylosowania kuli zielonej
 n 4 m 8 2n+4m 
P(E)=

*

+

*

=

n+m 10 n+m 10 5(n+m) 
P(F)− prawdopodobieństwo wylosowania kuli niebieskiej
 n 6 m 2 3n+m 
P(F)=

*

+

*

=

n+m 10 n+m 10 5(n+m) 
P(E)=2P(F)
2n+4m 3n+m 

=2*

5(n+m) 5(n+m) 
2n+4m=6n+2m 4n=2m m=2n
 n 
P(A)=

n+m 
 n 
P(A)=

n+2n 
 1 
P(A)=

3 
23 lut 15:54
geometrykz: dzięki wielkie, teraz wszystko jasne. sam bym pewno na to nigdy nie wpadł. najgorszy dział na maturze już wolę planimetrię. jak się cholerstwo trafi i nie będę umiał to po maturze, bo pewno 4−6 pkt będzie za to cholerstwoemotka dzięki jeszcze raz.
23 lut 16:10
Frost: Właśnie prawdopodobieństwo to dla mnie na maturze będą darmowe punkty Na pewno na rozszerzeniu będzie kombinatoryka albo prawdopodobieństwo emotka
23 lut 16:16
Mila: rysunek nC, mB 6N,4Z 2N,8Z P(Z)=2*P(N) Potrafisz zliczyć z drzewka?
23 lut 16:48
geometrykz: o, teraz łatwiej, zamknąłem tamto rozwiązanie i zacząłem robić drzewkiem, i udało się, ale to pewno dlatego, że pamiętałem co i jak zrobić @Frost, ja lubię kombinatorykę. Zadania typu "ile jest liczb..." to moje ulubione, ale prawdopodobieństwo mi kiepsko idzie, a nie mogę nawet jednego zadania na maturze ominąć, lipa emotka dlatego muszę katować to prawdopodobieństwo, aż mi wejdzie i pojmę to dostatecznie. w szkole jestem w połowie dopiero, wątpię żeby moja klasa się wyrobiła ze stereometrią do matury..
23 lut 16:57
Frost: Ja właśnie zacząłem stereometrie. Z prawdopodobieństwa miałem sprawdzian w środę 5+emotka Będzie dobrze PS. Miałem Ci rysować drzewko ale nie lubię tego robić tutaj
23 lut 16:59
Mila: Znacznie łatwiej, bo masz przed sobą schemat przebiegu doświadczenia losowego.
23 lut 16:59
geometrykz: emotka ale na szczęście doświadczenie losowe w szkole jeszcze przede mną, mam nadzieję, że pojmę.
23 lut 17:07
geometrykz: podepnę w takim razie. dlaczego zadania: W urnie są 3 kule białe, 4 czarne i 5 zielonych. Losujemy ze zwracaniem 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych kul będą: biała i czarna. Czyli możliwości:
 3 3 4 3! 
biała, biała, czarna;

*

*

*

12 12 12 2! 
 3 4 4 3! 
biała, czarna, czarna;

*

*

*

12 12 12 2! 
 3 4 5 
biała, czarna,zielona;

*

*

* 3!
 12 12 12 
(czy kolejność jest ważna? jeśli tak to dlaczego − jeśli nie − dlaczego?) robię za pomocą drzewka i mi źle wychodzi... o około 0,00006...
23 lut 17:33
geometrykz: dobra − już mi wyszło. tylko sam nie wiem dlaczego kolejność ma znaczenie, mimo że to moje rozwiązanie.. emotka
23 lut 17:35
geometrykz: zawsze jeśli losuję ze zwracaniem, to kolejność ma znaczenie, tak? pytania typowo podstawowe, ale co ja poradzę..
23 lut 17:37
żyd: ale po co Ci te silnie potrzebne ?
23 lut 17:38
geometrykz: bo mogę wylosować BBC, BCB, CBB BCC CCB CBC BCZ BZC ZCB ZBC CBZ CZB czyż nie?
23 lut 17:39
zyd: emotka to nie ma znaczenia ważne żebyś wylosował bbc a w jakiej kolejności to już Cie to nie interesuje
23 lut 17:42
geometrykz: ale wtedy będzie niepoprawnie, a mój wynik pasuje do odpowiedzi. http://www.medianauka.pl/kombinatoryka_prawdopodobienstwo tutaj znalazłem, że "losowanie ze zwracaniem" − liczy się kolejność?
23 lut 18:00
geometrykz: emotka to jak to będzie w końcu x(
23 lut 18:25
zyd: ze zwracaniem będziesz miał inne współczyniki w mianowniku tzn 12, 11 ,10. nie nie liczy się w poleceniu przeważnie bedziesz mial zaznaczone ze 1 kula to kula białą itp
23 lut 19:03
zyd: bez zwracania*
23 lut 19:03
geometrykz: jak to? a jeśli mam 10 kul: 5 białych i 5 niebieskich w jednej urnie.
 5 5 5 4 
Szansa na dwie białe to:

*

, a nie

*

, bo w końcu ze
 10 10 10 9 
zwracaniem, czyli biorę i zwracam, mam tę samą ilość kul, jaką miałem przed sięganiem do urny.
23 lut 19:47
geometrykz: dobra, rozumiem. ale my ciągle rozmawiamy o przypadku ze zwracaniem, tamto zadanie miało w treści " Losujemy ze zwracaniem 3 kule".
23 lut 19:47