rachuneczeq
geometrykz: dość rozbudowane zadanie z rachunku:
W pierwszej urnie są tylko kule czarne i białe, w drugiej urnie jest 6 kul niebieskich i 4
zielone, a w trzeciej urnie są 2 kule niebieskie i 8 zielonych. Losujemy jedną kulę z
pierwszej urny. Jeżeli wylosowana kula jest czarna, to losujemy jedną kulę z drugiej urny, a
jeżeli biała, to losujemy jedną kulę z trzeciej urny. Prawdopodobieństwo wylosowania kuli
zielonej jest dwa razy większe od prawdopodobieństwa wylosowania kuli niebieskiej. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania z pierwszej urny kuli czarnej.
hmm? mnie przerasta
23 lut 15:21
Frost:
I URNA II URNA III URNA
n czarnych m białych 6 N 4 Z 2N 8Z
| | n | |
P(A)− Prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej z I urny P(A)= |
| |
| | n+m | |
| | m | |
P(B)− Prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej z I urny P(B)= |
| |
| | n+m | |
| | 4 | |
P(C1)− prawdopodobieństwo wylosowania kuli zielonej z II urny P(C1)= |
| |
| | 10 | |
| | 8 | |
P(C2)− prawdopodobieństwo wylosowania kuli zielonej z III urny P(C2)= |
| |
| | 10 | |
| | 6 | |
P(D1)− prawdopodobieństwo wylosowania kuli niebieskiej z II urny P(D1)= |
| |
| | 10 | |
| | 2 | |
P(D2)− prawdopodobieństwo wylosowania kuli niebieskiej z III urny P(D2)= |
| |
| | 10 | |
P(E) −prawdopodobieństwo wylosowania kuli zielonej
| | n | | 4 | | m | | 8 | | 2n+4m | |
P(E)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | n+m | | 10 | | n+m | | 10 | | 5(n+m) | |
P(F)− prawdopodobieństwo wylosowania kuli niebieskiej
| | n | | 6 | | m | | 2 | | 3n+m | |
P(F)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | n+m | | 10 | | n+m | | 10 | | 5(n+m) | |
P(E)=2P(F)
| 2n+4m | | 3n+m | |
| =2* |
| |
| 5(n+m) | | 5(n+m) | |
2n+4m=6n+2m
4n=2m
m=2n
23 lut 15:54
geometrykz: dzięki wielkie, teraz wszystko jasne.
sam bym pewno na to nigdy nie wpadł. najgorszy dział na maturze

już wolę planimetrię. jak się cholerstwo trafi i nie będę umiał to po maturze, bo pewno 4−6 pkt
będzie za to cholerstwo

dzięki jeszcze raz.
23 lut 16:10
Frost: Właśnie prawdopodobieństwo to dla mnie na maturze będą darmowe punkty

Na pewno na
rozszerzeniu będzie kombinatoryka albo prawdopodobieństwo
23 lut 16:16
Mila:

nC, mB
6N,4Z
2N,8Z
P(Z)=2*P(N)
Potrafisz zliczyć z drzewka?
23 lut 16:48
geometrykz: o, teraz łatwiej, zamknąłem tamto rozwiązanie i zacząłem robić drzewkiem, i udało się, ale to
pewno dlatego, że pamiętałem co i jak zrobić

@Frost, ja lubię kombinatorykę. Zadania typu "ile jest liczb..." to moje ulubione, ale
prawdopodobieństwo mi kiepsko idzie, a nie mogę nawet jednego zadania na maturze ominąć, lipa

dlatego muszę katować to prawdopodobieństwo, aż mi wejdzie i pojmę to dostatecznie. w szkole
jestem w połowie dopiero, wątpię żeby moja klasa się wyrobiła ze stereometrią do matury..
23 lut 16:57
Frost: Ja właśnie zacząłem stereometrie. Z prawdopodobieństwa miałem sprawdzian w środę 5+

Będzie dobrze

PS. Miałem Ci rysować drzewko ale nie lubię tego robić tutaj
23 lut 16:59
Mila:
Znacznie łatwiej, bo masz przed sobą schemat przebiegu doświadczenia losowego.
23 lut 16:59
geometrykz: 
ale na szczęście doświadczenie losowe w szkole jeszcze przede mną, mam nadzieję, że pojmę.
23 lut 17:07
geometrykz: podepnę w takim razie. dlaczego zadania: W urnie są 3 kule białe, 4 czarne i 5 zielonych.
Losujemy ze zwracaniem 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych kul będą:
biała i czarna.
Czyli możliwości:
| | 3 | | 3 | | 4 | | 3! | |
biała, biała, czarna; |
| * |
| * |
| * |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 2! | |
| | 3 | | 4 | | 4 | | 3! | |
biała, czarna, czarna; |
| * |
| * |
| * |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 2! | |
| | 3 | | 4 | | 5 | |
biała, czarna,zielona; |
| * |
| * |
| * 3! |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
(czy kolejność jest ważna? jeśli tak to dlaczego − jeśli nie − dlaczego?)
robię za pomocą drzewka i mi źle wychodzi... o około 0,00006...
23 lut 17:33
geometrykz: dobra − już mi wyszło. tylko sam nie wiem dlaczego kolejność ma znaczenie, mimo że to moje
rozwiązanie..
23 lut 17:35
geometrykz: zawsze jeśli losuję ze zwracaniem, to kolejność ma znaczenie, tak? pytania typowo podstawowe,
ale co ja poradzę..
23 lut 17:37
żyd: ale po co Ci te silnie potrzebne ?
23 lut 17:38
geometrykz: bo mogę wylosować
BBC, BCB, CBB
BCC CCB CBC
BCZ BZC ZCB ZBC CBZ CZB
czyż nie?
23 lut 17:39
zyd: 
to nie ma znaczenia ważne żebyś wylosował bbc a w jakiej kolejności to już Cie to nie
interesuje
23 lut 17:42
23 lut 18:00
geometrykz: 
to jak to będzie w końcu x(
23 lut 18:25
zyd: ze zwracaniem będziesz miał inne współczyniki w mianowniku tzn 12, 11 ,10. nie nie liczy się w
poleceniu przeważnie bedziesz mial zaznaczone ze 1 kula to kula białą itp
23 lut 19:03
zyd: bez zwracania*
23 lut 19:03
geometrykz: jak to? a jeśli mam 10 kul: 5 białych i 5 niebieskich w jednej urnie.
| | 5 | | 5 | | 5 | | 4 | |
Szansa na dwie białe to: |
| * |
| , a nie |
| * |
| , bo w końcu ze |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 9 | |
zwracaniem, czyli biorę i zwracam, mam tę samą ilość kul, jaką miałem przed sięganiem do urny.
23 lut 19:47
geometrykz: dobra, rozumiem. ale my ciągle rozmawiamy o przypadku ze zwracaniem, tamto zadanie miało w
treści " Losujemy ze zwracaniem 3 kule".
23 lut 19:47