funkcja kwadratowa
asia: 1. Zapisz kazda z podanych nizej funkcji w postaci kanonicznej i iloczynowej:
a) y=3x2−4x+1 b) −4x2+4x+1 c) y=x2−3x+6
2.Podaj zbior wartosci i przedzialy monotonicznosci funkcji:
a)y= −5(x−4)2+4 b) y=2(x+3)2 c) y= x2+8
3.Dla jakich wartosci argumentow ponizsze funkcje osiagaja wartosci ujemne?
a) y=2x(x−4) b) y= −3(x−5)(x+2) c) y=0,5(x+7)x
4.Dla jakich wartosci argumentow ponizsze funkcje osiagaja wartosci dodatnie?
a) y=3(x+2)(x−3) b) y=(x−3)(x−6) c) y= −4(x−1)x
5. Dana jest parabola y=4x2−6x+1. Podaj rownanie symetralnej tej paraboli oraz punkt przeciecia
sie tej paraboli z osia OY.
23 lut 14:58
J:
a jaki wkład własny ?
23 lut 15:00
===:
.... jaki wkład? ... zobacz jak się napracowała wpisując to tutaj −
23 lut 15:01