Pochodna drugiego stopnia.
X: Mam problem z pochodną drugiego stopnia f(x)=1−ln(x
2−4)
f'''(x)=−(1/(x
2−4)
2)*2x+1/x
2−4*2=−(2x/(x
2−4)
2)+2/x
2−4=−2x+4/(x
2−4)
2
Jednak na wolframalpha wychodzi co innego:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%281-ln%28x^2-4%29%29%27%27
Gdzie robię błąd? Mam nadzieję, że mój zapis jest dosyć widoczny
23 lut 13:46
Anonim:
| | 2(x2−4)−2x*2x | |
f"(x)= |
| |
| | (x2−4)2 | |
23 lut 13:51
23 lut 13:51
Anonim: o minusie zapomniałem w f"
23 lut 13:53
X: Dzięki, pokręciłem przy pierwszej pochodnej. Teraz jeszcze raz to policzyłem i wyszło to samo.
Potrzebuję to do obliczenie wypukłości i wklęsłości funkcji.
Czy w takim razie funkcja f(x) będzie wypukła w przedziale (−
∞,−2) i wklęsła (−2,
∞)
23 lut 14:13
J:
jaki znak ma druga pochodna ?
23 lut 14:24
X: Dodatni? Źle powiedziałem za pierwszym razem, bo będą dwa punkty przegięcia w −2 i 2 nie? Teraz
się pokręciłem.
23 lut 14:34
J:
ustal najpierw dziedzinę funkcji ( od tego zawsze zaczynaj analizę )
23 lut 14:35
X: No to będzie (−∞,−2) i (2,∞). I teraz co mam zrobić z drugą pochodną?
23 lut 14:44
J:
zbadać jej znak w tych przedziałach ( widać, je że jest zawsze dodatni, czyli funkcja jest
stale wypukła w całej dziedzinie)
23 lut 14:51
X: A to co nie należy do dziedziny głównej funkcji mnie nie interesuje w ogóle? Chyba już
rozumiem, dzięki za pomoc.
23 lut 14:57
J:
jasne...przecież tam funkcja nie istnieje
23 lut 14:59