prawdopodobny
geometrykz: W pierwszej urnie są 4 białe i 3 czarne kule, a w drugiej urnie jest 5 białych i 3 czarne kule.
Z drugiej urny przekładamy do pierwszej dwie kule a następnie losujemy jedna kule z urny
pierwszej. Oblicz prawdopodobieństwo że wylosujemy czarną kulę.
A − wylosujemy czarną z urny I
B
1 − przekładamy 2 czarne
B
2 − przekładamy 2 białe
B
3 − przekładamy 1b 1c
| | | |
|Ω|= | = 28 − wybieramy dwie z ośmiu(w drugiej urnie) |
| | |
| | 15 | | 9 | | 60 | | 84 | | 1 | |
P(A)= |
| + |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 252 | | 252 | | 252 | | 252 | | 3 | |
| | 5 | |
w odpowiedziach jest |
| , co zrobiłem źle? wybaczcie nieczytelny zapis ale jeszcze nie |
| | 12 | |
miałem tego tematu w szkole i nie wiem jak to się fachowo zapisuje wszystko.