Teoria liczb.
Petrus: Niech n = z5z4z3z2z1z0 oznacza liczbę sześciocyfrową.
Proszę obliczyć warunek dla cyfr z0, z1,...,z5, który musi być spełniony, by liczba
z5z4z3z2z1z0 była podzielna przez 12.
Czy może mi ktoś pomóc z tym zadaniem? Będę wdzięczny.
23 lut 13:10
Qulka: ich suma podzielna przez 3 ; suma ostatnich dwóch podzielna przez 4
23 lut 13:25
Petrus: Dzięki za odpowiedź.
Wiem jaki jest warunek, tylko jak to rozpisać? Sama odpowiedź nie jest zaliczana
23 lut 13:41
Mila:
z5+z4+z3+z2+z1+z0=3k, k∊N
10z1+z0=4m, m∊N
23 lut 19:35