geometria
Olkaa: 1.punkty a(−4,2) b(2,5) c(5,−11) są wierzchołkami trójkąta.Prosta zawierająca jego wysokość
poprowadzona z wierzchołka c przecina prostą ab w punkcie d.Oblicz długość odcinka bd.
2.punkty a(−4,2) b(2,−2) c(4,6) są wierzchołkami trójkąta abc.wyznacz równanie prostej
zawierającej środkową ad.
help !
23 lut 12:53
Rumunek maturzysta:

1 nayrowany rysunek to podstawa teraz z twierdzenia pitagorasa liczysz to co na czerwono
23 lut 12:55
Olkaa: to już mam
23 lut 12:55
J:
1)
a) współczynnik kierunkowy prostej AB
b) równanie prostej prostopadłej do AB i przechodzacej przez punkt C
c) punkt przecięcia się tych prostych ( punkt D)
d) odległośc B od D
23 lut 12:56
Olkaa: muszę policzyć współrzędne punktu d?
23 lut 12:57
Olkaa: hmm..
23 lut 12:57
Rumunek maturzysta:

no to koniec zadania
a teraz
2 zadanie lizysz to co na zielonoc
23 lut 12:58
Olkaa: masz wzór na współczynnik kierunkowy?
23 lut 12:58
J:
| | 5 − 2 | |
wspólczynnik kierunkowy prostej AB: m = |
| |
| | 2 + 4 | |
23 lut 13:05
5-latek: Mamy dwa punkty A(−4,2) i B=(2,5)
| | y2−y1 | | 5−2 | |
wspolczynnik kierunkowy a= |
| = |
| = policz |
| | x2−x1 | | 2+4 | |
jest to wspolczynnik kierunkowy a prostej AB
23 lut 13:05