trygonometria
rownanie: cosx=−1/2 dla jakich wartosci i jak to obliczyc?
23 lut 12:37
23 lut 12:42
rownanie: x=5/6π+kπ v x=−5/6π+kπ takie cos mi wyszlo ale nie wiem czy dobrze
23 lut 12:42
J:
cos(180 − x) = − cosx , cos(180 − x) = − cos 60 , − cos 60 = cos(180 −120) , x = 120
| | 2 | | 2 | |
uwzględniając okres mamy: x = |
| π + 2kπ lub x = − |
| π + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
23 lut 12:43
rownanie: Tam jest 1/2
23 lut 12:43
23 lut 12:43
23 lut 12:46
rownanie: 
dzieki
23 lut 12:50
Rumunek maturzysta: bierz do ręki
23 lut 12:51
rownanie: a moglbym napisac x=2π/3+2kπ v x=4π/3+2kπ?
23 lut 13:00
rownanie: I czy |a−b|=|b−a|?
23 lut 13:07
rownanie: ?
23 lut 13:12
J:
Ia−bI = Ib−aI
23 lut 13:13
rownanie: |1−√2 cosx=2 czy przy opuszczaniu wartosci musze tu podawac jakies warunki lub zalozenia? Czy
po prostu opuscic i potem zobaczyc czy nie jest np sprzeczne?
23 lut 13:15
J:
IcośI = A ⇔ coś = A lub coś = − A
23 lut 13:16
rownanie: ok , tyle starczy? nie trzeba dla coś≥0 i coś<0 ?
23 lut 13:19
pigor: ..., lub
cosx= −12 ⇒ α∊II v III ćw. , wtedy
z wykresu y=cosx np.
x=
12π+
16π+2kπ v x=
32π−
16π+2kπ ⇒
⇒ x=
46π+2kπ v x=
86π+2kπ ⇔
⇔ x=
23π+2kπ v x=
43π+2kπ , k∊C. ...
23 lut 13:22
J:
starczy
23 lut 13:25
rownanie: Ok cos= −1/2 juz kapuje

teraz jeszcze ta wartosc bezwzgledna

czy nie musze pisac coś≥0 v
coś<0?
23 lut 13:26
rownanie: Aha ok

a kiedy trzeba bedzie pisac w trygonometrii? Bo po opuszczeniu od razu widac ze jedno
bedzie sprzeczne
23 lut 13:27
J:
IxI = A ⇔ x = A lub x = − A ... i kropka.
23 lut 13:27
J:
to sprzeczność odrzucasz
23 lut 13:28
pigor: ..., z def. |a|= −a gdy a<0, więc
|1−√2| cosx =2 ⇔ (
√2−1)cosx= 2 /*(
√2+1) ⇔ (2−1)cosx= 2(
√2+1) ⇔
⇔ cosx= 2(
√2+1) >1, a |cosx| ≤ 1 ⇒ równanie
sprzeczne w R. ..
23 lut 13:30
rownanie: Wielkie dzieki J i pigor za pomoc i wytlumaczenie
23 lut 13:32
rownanie: A jak rozwiazywac rownania tego typu:
2sin2xcosx=sinx ?
23 lut 14:51
J:
⇔ 2sin2xcosx − sinx = 0 ⇔ sinx(2sinxcosx − 1) = 0 ⇔ sinx(sin2x − 1) = 0
23 lut 14:53
rownanie: No nie

tak mam rozpisane tylko nie zauwazylem tego sin2x

dzieki
23 lut 15:08
rownanie: A takie?
cos3xcosx=1−sin3xsinx
23 lut 15:28
rownanie: 
23 lut 15:43
rownanie: 

pomoze ktos?
23 lut 15:55
gość: cos3x=cos(2x+x)
sin3x=sin(2x+x)
Dalej to już zastosować odpowiednie wzory i przekształcenia
23 lut 16:09
rownanie: Ok dzieki tak na to nie patrzylem
23 lut 16:15
gość: cos3x=cos(2x+x)=cos2xcosx−sin2xsinx=(cos2x−sin2x)cosx−2sin2xcosx=cosx(cos2x−3sin2x)
sin3x=sin(2x+x)=sin2xcosx+cos2xsinx=2sinxcos2x+(cos2x−sin2x)sinx=sinx(4cos2x−1)
Można by to jeszcze dalej przekształcać, ale wydaje mi się, że w takiej postaci można już
wstawić do równania:
cos2x(cos2x−3sin2x)=sin2x(4cos2x−1)
23 lut 16:50