Potęgowanie
LFC: Czy równanie a4 + b4 + c4 + d4 = 52015 ma rozwiązanie w liczbach całkowitych a,b,c,d?
Uzasadnij swoją odpowiedź.
23 lut 12:28
LFC: Jakieś opcje?
23 lut 15:44
Vax: Nie ma. Dla każdego całkowitego x mamy x4 = 0 (mod 5) lub x4 = 1 (mod 5), skąd łatwo widać,
że jakby istniały takie a,b,c,d musiałoby być 5 | a,b,c,d skąd a = 5a', b = 5b', c = 5c', d =
5d', czyli a'4+b'4+c'4+d'4 = 52011, powtarzając nasze rozumowanie dochodzimy do
równania x4+y4+z4+t4 = 125, gdzie można już łatwo na palcach sprawdzić, że nie ma
rozwiązań.
23 lut 16:25
LFC: A da radę bez tych modulo? Ja narazie to poziom licealny mam
23 lut 21:50
chcezapomniec: To jest licealny sposób, ale nie twojej szkoły
23 lut 21:52
chcezapomniec: Powiedz takim razie, jakie dają reszty z dzielenia przez 5 te liczby:
5x4
(5x+1)4
(5x+2)4
(5x+3)4
(5x+4)4
23 lut 21:55
LFC: Hmmm. No 0, 1, i..6?
23 lut 22:17
LFC: No tak, dobra, 0 i 1.
23 lut 22:17
LFC: Dobra, już rozgryzłem całość posiłkując się Waszym rozwiązaniem. Dzięki!
24 lut 13:18